Werkervaring 

Vanaf 1981 tot februari 2016 werkte ik bij Fiom Utrecht. Een instelling die gespecialiseerd maatschappelijk werk biedt bij vragen op het gebied van zwangerschap, adoptie en verwerking van seksueel geweld.

De vragen bij zwangerschap starten bij de vraag of mensen wel of niet willen kiezen voor een leven met kinderen, tot vragen over een onbedoelde zwangerschap; wat te doen? Afbreken? Uitdragen? Afstand ter adoptie? Fiom Utrecht helpt bij de besluitvorming en begeleidt bij het uitvoeren van het genomen besluit. Ze biedt ook hulp aan mensen bij wie het (nog) niet lukt om zwanger te worden. En aan mensen die te maken krijgen met het verlies van hun zwangerschap; een miskraam of perinatale sterfte.

Het zijn situaties die gaan over levensvragen, raken aan ethische vragen; mag, kan ik beschikken over leven?

 

Bij adoptie gaat het om de besluitvorming en begeleiding aan vrouwen en hun partners die besluiten hun kindje af te staan ter adoptie tot en met de nazorg aan biologische ouders, geadopteerden en adoptieouders. Voor mensen die geadopteerd zijn is het vaak dubbel dat ze enerzijds heel welkom waren en zijn bij hun adoptieouders maar zijn afgestaan door hun biologische ouders, bij wie ze, op dat moment, niet welkom waren om welke reden dan ook.

 

Bij verwerking van seksueel misbruik gaat het om seksueel geweld dat in het verleden heeft plaats gevonden; aanranding, verkrachting, incest, gedwongen prostitutie. Een ervaring die mensen slachtoffer maakt en die velen willen verwerken omdat ze geen slachtoffer willen blijven.

 

Opleidingen

De basisopleiding tot maatschappelijk werker heb ik in 1983 vervolgd met de Voortgezette Opleiding. Ik heb vervolgens een jaar de Psycho-Synthese Gestalt Opleiding gevolgd. Van 1989 tot 1993 volgde ik de opleiding Symbooldrama; een methode die gericht is op innerlijke verdieping d.m.v. dagdromen. Bij de dagdroom gaat het om het doorleven van beelden – symbolen – die vaak beladen zijn met gevoelens en betekenissen.

 

Ik nam deel aan diverse workshops en trainingen zoals: Een 10 daagse cursus gezinstherapie en echtscheiding, 12 dagdelen gespreksvoering met echtparen bij de Rino Utrecht. Supervisie van Ineke Jonkers m.b.t. hulp aan moeders van seksueel misbruikte kinderen. Een cursus seksualiteitsproblemen bij vrouwen na seksueel misbruik van seksuologe Marijke IJff.

Een 4 daagse cursus Focussen met Aleid Schilder en meerdere cursussen Focussen bij het Focuscentrum in Den Haag.

Een training Handelen bij mishandeling, gegeven door Transact vervolgd door: Aanpak huiselijk geweld door Martine Groen en Justine van Lawick.

 

Van 2009 tot 2013 volgde ik de 4 jarige opleiding voor PRI therapeute bij Ingeborg Bosch. Jaarlijks volg ik nascholingsweken bij Ingeborg Bosch om de deskundigheid op peil te houden en uit te breiden.